Od 5. měsíce (ukončený m 4+)
Oves patří mezi nejzdravější obiloviny. Je zdrojem důležitých vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Nejčastěji se používá pro přípravu snídaňových kaší. U pacientů s celiakií je třeba jeho snášenlivost vyzkoušet a raději zakoupit oves označený jako bezlepkový, který není kontaminovaný jinými obilovinami, např. pšenicí.
Oves je plný zdraví prospěšných látek, přitom má nízkou kalorickou hodnotu. Obsahuje hořčík, železo, zinek a má také větší množství bílkovin a tuku než většina ostatních bílkovin. Ovesná vláknina přispívá ke zvýšení objemu stolice.
Oves má nejširší využití ve formě ovesných vloček, které se využívají nejčastěji na přípravu kaší a bývají významnou součástí snídaňových cereálií. U těch pozor na obsah cukru, který je obvykle vysoký. Volte raději doma připravené vločky s ovocem a jogurtem. Vhodné jsou i jako zavářka do polévek. Při vaření můžete využít ovesnou mouku.
Dané kategorii odpovídají také následující potraviny