Jahody

Od 7. měsíce (ukončený m 6+)

Jahody jsou bohaté na vitamin C. Kvůli obsahu kyseliny salicylové jsou nicméně poměrně častý alergen, proto se doporučuje být při jejich zařazování opatrní a sledovat reakce dítěte. Případná alergie se nejčastěji projevuje kopřivkou, vyrážkou, otoky nebo problémy s dýcháním. Vždy se snažte vybírat lokální plody.

Jahody

Vitaminy a důležité látky

Jahody jsou z 90 % tvořeny vodou, kromě toho ale obsahují množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich zejména mangan, který pomáhá k udržení normálního stavu kostí, přispívá k energetickému metabolismu a normální tvorbě pojivových tkání. Dále obsahují kyselinu listovou, vitamin C, který podporuje imunitní systém a draslík.

itamin C
Mangan
Draslík

Tip

Jahody podávejte nejprve v malém množství a raději tepelně upravené. Kombinovat můžete s jiným ovocem. Později můžete zařadit i na kousky nakrájené nebo nechat dítě, ať si samo posiluje svojí zručnost pojídáním z misky. Jahody jsou vynikající na dozdobení či jako přídavek do obilných kaší, jogurtů, tvarohů apod.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny