Od 7. měsíce (ukončený m 6+)
Žito je jednou z pěti nejvíce konzumovaných obilovin na Zemi. Má vysoké množství minerálních látek, vitaminů a vlákniny, která svým charakterem navozuje pocit sytosti více než u jiných obilovin.
Žito díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení a podporuje metabolismus. Látky v něm obsažené přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Žito se nejčastěji využívá na výrobu pečiva v kombinaci s dalšími obilovinami, často pšenicí. Dle obsahu žita je v názvu uvedeno na prvním (žito převažuje) nebo druhém místě (převažuje pšenice). Žito bývá využíváno pro výrobu kváskového chleba, pro výrobu kávovinových směsí melta či žitných těstovin. Žito by mělo být určitě do jídelníčku zařazováno.
Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny