Od 1 roku (ukončený m 12+)
Tvrdý sýr se může do dětského jídelníčku zařazovat ve všech podobách, avšak s mírou. Bývá slanější, nicméně obsahuje velké množství důležitého vápníku. Plnotučná varianta je pro začátek pro dítě nejvhodnější.
Sýry obsahují spoustu bílkovin a esenciálních aminokyselin. Z minerálních látek nechybí vápník a fosfor a vitaminy A a D. Poměr jednotlivých složek vždy záleží na konkrétním druhu sýru.
Plnotučné sýry můžete začít zařazovat do jídelníčku po jednom roce, volte ale raději tučnější variantu nebo pravidelně střídejte. Sledujte rovněž obsah soli a raději volte méně slanou variantu. Sýr má v teplé i studené kuchyni široké využití. Ideální je na svačiny, ke snídani, do nejrůznějších pomazánek.
Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny