Od 5. měsíce (ukončený m 4+)
Mrkev je u nejmenších velmi dobře tolerovanou zeleninou, proto je zvykem zařazovat ji jako první příkrm. Kojencům se doporučuje mrkev podávat tepelně upravenou a jemně rozmělněnou do konzistence pyré nebo kašičky, případně je možné zakoupit mrkvové pyré ve formě hotového příkrmu.
- Mrkev je zdrojem beta-karotenu, který se pak přeměňuje na aktivní vitamin A, který přispívá ke správné funkci imunitního systému. - Obsahuje vitaminy B, C a E, draslík a mangan a je bohatá i na vlákninu.
Pro lepší vstřebávání vitaminu A doporučujeme přidat k mrkvi kapku rostlinného oleje. Mrkev má velmi široké spektrum použití. Pro děti je oblíbená zejména dušená mrkev, podávat ji ale můžete také jako povařené pyré, nebo ji použít do zeleninových polévek i na přípravu pomazánek či placek. Pro větší děti je vynikající strouhaná mrkev s jablky jako svačina, nebo jako příloha k jídlu místo slazených ovocných kompotů.
Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny